Сбъднати мечти за китайския черен хайвер

Китай е с амбициите да стане лидер в производството на черен хайвер и единственото което може да засенчи тези амбиции е произхода на този хайвер.

Това изглежда се случва на огромния пазар за морски дарове в Бейджинг, където китайският хайвер се продава в опаковки на които пише на кирилица. Цената му е около 8 долара за бурканче от 30 грама.

аквакултури, рибовъдтство, рибовъдни стопанства, риби, рибни ферми, болести по рибите, европейски проекти, ИАРА

китайски черен хайвер

Най-амбициозния от китайските фермери, Hangzhou Qiandaohu Xunlong Co наскоро откри ново преработвателно предприятие на река „Ян Дзъ”. Предприятието ще бъде с капацитет 35 тона хайвер годишно.Китайските есетра производители се опитват да запълнят празнините на прекомерния улов на тези риби в Каспийско море. Серия от статии в държавните медии тръбят как се влагат огромни средства в производствени съоръжения за черен хайвер. Медиите се хвалят, че произведения в Китай хайвер се сервира в първа класа на авиокомпаниите и се предлагат под френската марка „Petrossian”. Пак според тях, Китай сега произвежда 20% от световното производство на черен хайвер.

„Ние приемаме поръчки само за над 100 кг. Изнасяме за Щатите, Европа, Азия и страните от Близкия изток. Нашите клиенти са от ресторанти до преработватели.” Фирмата продава три вида хайвер: хайвер от сибирска есетра на цена от 584 щатски долара за килограм, хайверът от калуга се продава за 875 щатски долара на килограм и хайвер от хибридна есетра за 872 щатски долара на килограм.

Калуга е името на голяма есетра, често наричана китайска заради обитаването в река „Амур” на границата между Китай и Русия. Големите на размер риби дават много хайвер подобно на Моруната. Тази година повече от 1200 екземпляра от тази риба бяха зарибени в „Ян Дзъ”. Програмата за търговия с хайвер датира от далечната 1997 година, когато китайската академия на науките зариби река „Хейлонджианг” със сибирска есетра.

Експертите по черния хайвер смятат че китайския хайвер може да постигне добро качество, но винаги ще е засенчено от негативните асоциации за произхода си.

Роджър Звиер, автор на блог за хайвер, споделя че китайският хайвер го е очаровал след последните дегустации. Качеството на хайвера се определя от източника на вода, вида риба, техниката на преработка и външния вид. „Китайският хайвер може да ни изненада в близко бъдеще”, споделя още той. Други обаче споделят че негативната сянка ще тегне винаги над китайския хайвер и той ще си остане само за вътрешна употреба.

Нарастващото богатство на китайските хора може да помогне в това отношение, макар и тук да има едно съмнение. Богатите китайци може да са по-склонни да опитват вносния, доказан в качеството си черен хайвер. „Ли Я” е ресторант в централен Пекин, който внася черен хайвер за гостите си от Русия, ресторантът с френски стил „Le Pre Lenôtre” в пет звездния хотел „Sofitel” предлага само вносни хайвер, стриди и миди.

Comments are closed.