Забравете за горивото, алгите могат да изхранят света

Преди пет години за водораслите се говореше като за „царицата” суровина в царството на биогоривата. Тогава се случиха няколко неща.

 

Преди пет години за водораслите се говореше като за „царицата” суровина в царството на биогоривата. Идеята да използват организъм, който се храни с CO2 и може да се използва за създаване на гориво винаги е била опияняваща за изследователите. Финансиране винаги се намираше, дори за доста скъпите фотобиореактори. След десетилетия изследвания наистина се намериха алги, които могат ефективно да се използват за създаване на висококачествени биогорива.

Тогава се случиха няколко неща. Пресъхнаха изворите на рискови капитали, които финансират такива проекти; изследователите започнаха да осъзнават, колко много време и пари ще трябва за да се създаде правилният щам алги подходящи за биогорива; бизнеса с конвенционалните горива даде своя отпор…

Фирмите заети с развитието на така наречените технологии зелени горива трябваше да се адаптират. За щастие, водораслите са изключително гъвкав ресурс. Някой фирми се пренастроиха да произвеждат водораслови версии на палмовото масло, други започнаха да произвеждат хранителни добавки или фармацефтични продукти до храни за животни. Обсъждайки потенциала на алгите се стигна до интересни изводи. Алгите могат да се намесят в решаване на задаващата се криза за храна. Сравнявайки водораслите и соята Van der Meulen (Aurora inc.) отбелязва, че алгите имат целогодишна възможност за реколта и могат да произвеждат 38 пъти повече протеин на декър годишно, като същевременно използват един процент от нужната за соята вода.

Произведеният протеин от алги може да се използва в много хранителни продукти, храните за животни и в храната за риби, което може да направи важен принос за сектора аквакултури. Аквакултурите се очаква да нараснат от 80 милиона до 160 милиона тона годишно през следващите 20години. Храната за риби в момента се произвежда предимно от рибно брашно, рибно масло, соя и царевица. Всички те се нуждаят от много повече вода и енергия от алгите.

“Търсенето на омега-3 мастни киселини, ще се удвои през следващите 30 години и точно сега няма начин да се каже, че използването е устойчиво”, казва Van der Meulen. “Няма начин да се каже че ще има достатъчно сьомга за хората или, че сьомгата ще има хранителните вещества, които имат сега в близко бъдеще. Търсенето всъщност вече изпреварва предлагането.”

Кой знае? В близко бъдеще тези научноизследователски екипи, могат да решат проблема ис главоблъсканиците за зелени горива. Но за сега използването на продукти на основата на алги за хранителни цели е доста добър резервен вариант.

Comments are closed.