Херпесвирус по риби

Херпесвирусите причиняват заболявания по много видове животни като маймуни, птици, едър рогат добитък, коне, кучета, гризачи, змии, костенурки, жаби, стриди, риба и включително по хора. Херпесвирусите инфектиращи рибата причиняват няколко важни заболявания, а в някои страни тези заболявания се регулират от правни норми.За да се избегнат сериозни загуби, както и щети за репутацията на производителя и загуба на пазари, производителите на риба трябва да знаят за тези болести.

Биологията на херпес вирсите необичайна. Те могат да съществуват в продължение на много години в латентен стадии при видимо здрави животни. По време на този етап, генетичния код на вируса се крие в клетките на животните, но не се произвежда истинският вирус. По-късно генетичния код на вируса се активира и се произвежда нов вирус. Новият вирус може да причини заболяване в заразеното животно, или животното може да продължи да изглеждат здраво, но да продължи да разпространява вируса. Един отличен пример за този процес е варицелата, много често срещано заболяване при хората причинено от херпесен вирус.

Вируса на варицелата е толкова разпространена, че почти всички хора

Рибните херпес вируси изглеждат и се държат, като човешката варицелата херпес вирус. Шарановият херпес вирус (carp pox) заразява кои, златни рибки и шарани по целия свят. При изтощена имунна система на рибите, предизвиквана най-често от ниски температури, рибата развива кожно заболяване. Смъртните случай са рядкост, но загубата на тегло и лошото състояние на рибата е факт. Заболелите риби предават вируса на следващите поколения. са заразени от времето, когато са в тийнейджърска възраст. Когато децата са заразени, те развиват варицела заболяване и обикновено се възстановяват за една седмица. Докато те са болни

аквакултури, рибовъдтство, рибовъдни стопанства, риби, рибни ферми, болести по рибите, европейски проекти, ИАРА

херпес вирус по шарана

те разпространяват вируса, който може да зарази други деца. След като са се възстановили генетичния код на вируса продължава да причаква в нервните клетки. Вирусът може да остане в този етап за останалата част от живота на човека, но при някои индивиди комбинация от старост и стрес създават условия вируса да излезе от скривалището си и да доведе до заболяване, наречено херпес зостер. Възрастни, страдащи от херпес зостер може да разпространят вируса и да предизвикат варицела при децата.

Заболяването е доста лесно за разпознаване. Болните риби имат меки, розови, прозрачни, подобни на брадавици израстъци по кожата си. Израстъците са толкова крехки, че обикновено могат да бъдат отстранени чрез леко втриване с пръст. Това помага заболяването да се разграничи от някои подобно изглеждащи тумори и паразитни инфекции.

По известни са три херпес вируси по шарановите риби:

  1. шаранов херпес вирус, Cyprinid herpesvirus-1 (CyHV-1);
  2. Herpesviral hematopoietic necrosis virus (HVHN), известен като Goldfish herpesvirus (GHV);
  3. Кои херпесвирус (KHV) Cyprinid herpesvirus-3 (CyHV-3).

За повече информация се обърнете към фирмата.