Финансовата ситуация с фермите за сьомга в Чили притеснява банките и предприемачите

Асоциацията на производителите на сьомга в Чили (SalmonChile) ще се срещне с асоциацията на банките в страната за да обсъдят методи и средства за подпомагане на критичната финансова ситуация пред която са изправени много производители на сьомга. На срещата ще присъстват президентите на двете асоциации Фелипе Сандовал и Хорхе Ауад. Според банковите мениджъри, производството на сьомга е сред най-рисковите на пазара и вероятността от фалити е доста голяма.

Припомняме, че производството на сьомга в Чили е добре разработен бизнес по норвежкия модел. Страната претендираше за третия по големина производител след Китай и Норвегия. След кризата от 2007 предизвикана от инфекциозна анемия по сьомгата (ISA) и спада на международните цени обаче повечето компании не успяха да регулират своите баланси и да излязат на печалба. Наблюдават се и нови огнища на вируса на ISA.

И въпреки че за сега преговорите изглежда вървят добре, най-вероятно ще наблюдаваме нови консолидации в сектора през цялата 2014 година.

Comments are closed.