Първи опити за изхранване на сьомга с насекоми

Насекомите могат да се превърнат във важна съставка на фуражите за сьомга, като същевременно направят фуражите за риба по-устойчиви. Такива са изводите от направените опити в института по хранене на аквакултри NIFES.

aquaculture, salmon

 

Учените от института получили брашно от насекоми чрез сложен процес на изсушаване, който разделя протеини от мазнини. Това брашно е възможно да бъде източник на протеини в рецептурите за храна за сьомга твърдят от института. Аминокиселинният състав на това брашно се оказал доста близък с този от традиционно използваното рибно брашно. От това би имало няколко сериозни ползи.

Полза за околната среда

Насекомите могат да обработват всякакви видове органична материя, като например хранителни отпадъци. Днес ние изхвърляме повече от 20% от нашата храна. Вместо това, можем да използваме тази храна за изхранване на насекоми. Само от това днес може да се осигури три и повече пъти протеин от този добиван от соя например, твърдят от института.

Набавяне на незаменими аминокиселини

Нарастващото търсене на рибно брашно и рибно масло в световен мащаб доведе до търсене на алтернативи за тези съставки. Направени бяха много опити за замяна с различни продукти с растителен произход, като рапично масло и соев протеин например. Това обаче доведе до много спорове за здравето на рибата и нейния вкус. Учените от NIFES смятат, че включването на брашно от насекоми или ларви на насекоми, може да помогне да се отговори на нуждите на рибата за протеини и незаменими аминокиселини. “Нашите експерименти показаха, че протеина от насекоми може да замени до сто процента протеина в рецептите за сьомга, без да се прави компромис с растежа на рибата или вкуса на месото и,” казват експертите от института.

Първи проучвания при сьомгата

Използването на насекоми като съставка във фуражи за аквакултури не е новост, макар и „насекомната“ храна никога да не е била въведена в експлоатация в по-големи мащаби. Опитите, които са били извършени в NIFES са първите включващи изхранване на атлантическа сьомга. От института смятат че брашното от насекоми би могло да има важен принос за устойчивото развитие на сектора на аквакултурата.

Comments are closed.