Планиране на проекти за аквакултури

Планирайте вашият проект внимателно, за да успеете в своя собствена ферма за аквакултури

Аквакултурите, като всеки друг бизнес носят свой собствен риск. Вашата работа, като собственик на такъв бизнес е да управлявате риска с който ще се сблъска вашето начинание. Колкото по-добре управлявате риска в бизнеса си, толкова по-голям шанс имате той да успее. Много повече неуспехи в аквакултурите има от лошо управление отколкото от лоши аквакултурни практики. Ключът към успешен бизнес е да предвидите колкото може повече рискове с който вашият бизнес може да се сблъска. Един добре обмислен бизнес план ви дава възможност да предвидите повечето от проблемите и предизвикателствата, които вашият бизнес може да срещне, така че вие да можете да дадете добър шанс за успешен бизнес в аквакултурите.

Добре осмисленият бизнес план ви води от старта на начинанието до напълно завършеното функциониране на фермата. Това изисква събиране на важни факти и цифри за вашите целеви пазари, планиране на даденостите и максималното им използване, планиране и избор на технология и видовете които ще отглеждате, анализ на слабите места и клопките, в които можете да попаднете. Представят се предположения, сценарии и констатации за евентуалното развитие на бизнеса ви преди да е започнало изграждането и самото производство. Възможно е да изследвате сценариите си с математически модел.

Ако не можете да се справите сам с планираната инвестиция, ще трябва да привлечете инвеститори. За целта ви трябва реалистичен и убедителен бизнес план. Както може би сами знаете, всяка форма на инвестиции в аквакултурите са значително ограничени.

Защо е така?

Това е труден бизнес с много примери за неуспехи в близкото и далечно минало. Аквакултурите са нов бизнес в сравнение с всяко друго земеделско производство. Те са на не повече от 50 години сравнено с животновъдството стартирало преди повече от 5000 години. Технологиите в аквакултурите, въпреки че сега са в изключителен възход, все още се смятат за нови и не съвсем надеждни. Повечето инвеститори не са запознати с този специфичен бизнес, а тези които са запознати са се сблъсквали не един път с информация за неуспехите и познават поне един инвеститор занимавал се с аквакултури и неуспял. Затова те гледат на вашите изчисления и цифри като база която много внимателно проверяват и обмислят.

Давайте възможно най-изчерпателна и пълна информация при изграждане на фактическата структура на проекта и не премълчавайте подробностите. Защото независимо от казаното до тук, бизнеса с аквакултури е перспективен и интересен от инвестиционна гледна точка и дава добри нива на възвращаемост с добри печалби.

Основна линия на мислене:

Демонстрирайте, че вашето предприятие има голяма вероятност за успех, това е от съществено значение за получаване на капитал.

Бизнес планирането не е лесен процес и може да отнеме месеци в анализ, научни изследвания и оценки. Съществуват множество фирми и интернет базирани платформи, които предлагат професионално изглеждащи бизнес планове, но те няма да ви свършат работа. Нуждаете се от намирането, изследването и анализа на информацията която конкретно вашият бизнес план изисква. Това са вашите идеи на хартия и те ще срещнат реалността. Не подхождайте лекомислено и неаналитично. Трябва да се уверите че фактите и данните са добре организирани и са част от стройно структуриран процес. Организираният подход ще ви помогне да осмислите и подредите информацията необходима за изграждането на успешен бизнес. Дали е натруфен или е простичко структуриран, вашия бизнес план е от решаващо значение за вас и докато много предизвикателства са общи за всички фирми занимаващи се в аквакултурите, ще се появят множество въпроси, които са специфични точно за вас.

Планирайте внимателно, избирайте вашият бизнес партньор внимателно, за да не се наложи да сте внимателни цял живот…..

д-р Георги Атанасов

Елеват Аквакултури

One thought on “Планиране на проекти за аквакултури

  1. KigRninnStiggFebruary 14, 2013At 6:09 I think Rb-A8 would have been a decent move. You moved your e rook out of the pin when you could have instead pinned his bishop to his rook (and if he were to allow the taking of his rook it would also be check). I’m a very weak player though so can anyone see a problem with this move?

Leave a Reply

Your email address will not be published.