Нови знания революционизират храната за риба

Производството на сьомга се превърна в основен потребител на морски протеин през последните години. В следствие на това наблюдаваме значително намаляване на естествените запаси от риба в световния океан. За да се обърне процеса са необходими по-задълбочени знания за хранителните изисквания на сьомгата. Прогнозите са увеличаване на аквакултурите по света до 50 пъти през следващите 30-тина години. Ако се сбъднат тези прогнози, ще трябва да се търсят хранителни съставки за храните за тези риби в условията на все по-оскъдни рибно брашно и рибно масло.

aquaculture feed

„Храни на бъдещето“ е инициатива на учените от NOFIMAна норвежкия институт за храни, рибарство и аквакултури. Те казват, че храната на бъдещето е вече в ход.

До 1990 година до 90% от съставките на храните за риба са били на базата на морски продукти. През 2012 този процент е паднал на 32%. Как? Със съставки от растителен произход. През 2012 рапично масло съставлява 18,3% от мазнините във фуражите за риба. Делът на соевите протеини са настигнали процента на рибно брашно като източник на протеин във фуражите. Предимства като тези дават възможност за производство на много повече сьомга, от ограниченото състояние на морските ресурси и повишават устойчивостта на аквакултурата.

„Риба от/риба на“ (FIFO) е съотношение показващо колко уловена риба е необходима за производството на килограм сьомга. Например FIFO 1 означава че е необходимо един килограм уловена риба за производството на килограм сьомга. FIFO за рибното масло е спаднал от 7,5 до 1,25 само за периода 2000 – 2013 г. FIFO за рибно брашно в момента се движи около 0,7.

Comments are closed.